Skip links

Geschiedenis van Scleralenzen

Introductie

Sclera lenzen zijn de langst bestaande lenzen ter wereld, de eerste uitgevonden contactlens was een sclera lens.Het concept is ontwikkeld door Leonardo Da Vinci in de vroege 16e eeuw. De eerste productie van sclera lenzen was rond het jaar 1800 in Europa en deze gaan inmiddels al eeuwen mee. Da Vinci’s idee was om het oog optisch perfect te maken door het toevoegen van een extra vloeistoflaag en een lens. Dit heeft zich uiteindelijk geëvolueerd tot een contactlens met veel mogelijkheden. Dit komt mede met de introductie van nauwkeurige slijpmachines¹. Deze ontwikkelingen hebben scleralenzen de mogelijkheid gegeven om visuele tekortkomingen te corrigeren¹⁻⁴.  

Geschiedenis

Sclera lenzen zijn bekend geworden door de vele voordelen die er aan het dragen zitten, zoals het beschermen van het oog oppervlak bij beschadiging, of verlittekening tegen het milieu. Daarnaast zijn comfort problemen zelden aanwezig en verzorgt het een verbetering van de gezichtsscherpte.

De eerste scleralenzen werden gemaakt door het handblazen van glas door F.A. Mueller in 1887 en werden gebruikt voor verschillende oogaandoeningen². De volgende jaren werden door Eugene Fick en Eugene Kalt de sclera lenzen gemaakt met optische correctie, binnen een jaar had August Müeller de eerste sclera lens gemaakt met myopie correctie. Hiermee werden scleralenzen niet alleen gemaakt voor bescherming van het oog maar werden ze ook gebruikt om het zicht te optimaliseren.

De handgeblazen contactlenzen werden gebruikt tot het begin van 1900, echter liepen gebruikers tegen problemen aan. Waaronder gelimiteerde draagtijd door het gebrek aan zuurstof op het oog en het snelle breken van de lenzen. Dit was een groot probleem omdat de reproduceerbaarheid van de lenzen erg laag was. Rond 1930 werd er een transitie gemaakt naar plastic lenzen, met de introductie van het PMMA materiaal⁵. Plastic werd verkozen boven glas omdat het minder zwaar was, langer mee ging en makkelijker te produceren was. Toch waren er nog steeds problemen die onopgelost bleven zoals de doorlaatbaarheid van zuurstof wat kan leiden tot hypoxie. Zodra in 1940 kleinere contactlenzen werden gemaakt voor het hoornvlies, werd het gebruik van de scleralens steeds minder.

In 1980 kregen de sclera lenzen een herintroductie door het uitvinden van nieuwe lens materiaal met een hogere zuurstofdoorlaatbaarheid. Scleralens pioniers Don Ezekiel (Australie), Ken Pullum (Verenigd koninkrijk) en Perry Rosenthal (VS) ontwikkelde nieuwe lens ontwerpen met veelbelovende resultaten⁶⁻⁹. Het succes met scleralenzen werd opnieuw beleefd in 1990 en motiveerde lens passers over de hele wereld om scleralenzen opnieuw te gebruiken.

Begin 2000 werden hogere zuurstofdoorlaatbaarheid en reproduceerbaardere lenzen gebruikt voor een makkelijkere aanpassing en minder klachten op het oog. Al deze factoren maakte het makkelijker voor meer aanpassers om scleralenzen te gebruiker. Door onderzoek van E. Visser (Nederland) werd het gebruik van meer geavanceerde lensdesigns nog meer vanzelfsprekend en vergrootte daarmee het gebruik en de toepasbaarheid van scleralenzen¹⁰⁻¹².  Daarnaast leidde dit tot commercieel beschikbare lenzen zoals de VS scleral (NKL, Nederland) en Zenlens (Bausch + Lomb, VS). 

Referenties

1. Bowden TJ. Contact Lenses: The Story. Kent: Bower House Publications; 2009.

2. Fick AE. A contact lens. Arch Ophthalmol. 1997;115(1):120-121.

3. Müller A. Brillengläser und hornhautlinsen. Inaugural Dissertation;20. 1889; University of Kiel.

4. Pearson RM. August Müller’s inaugural dissertation. J Br Contact Lens Assoc. 1978;1(2):33-36.

5. Anderson JM. Contact Lenses: Clinical and other observations, p. 11. Brighton: Courteney Press; 1952.

6. Ezekiel D. Gas permeable haptic lenses. J Br Contact Lens Assoc. 1983;6(4):158-161.

7. Pullum KW, Buckley RJ. A study of 530 patients referred for rigid gas permeable scleral contact lens assessment. Cornea.1997;16(6):612-622.

8. Pullum KW, Whiting MA, Buckley RJ. Scleral contact lenses: the expanding role. Cornea. 2005;24(3):269-277.

9. Schein OD, Rosenthal P, Ducharme C. A gas-permeable scleral contact lens for visual rehabilitation. Am J Ophthalmol. 1990;109(3):318-322.

10. E.S. Visser, R. Visser, H.J.J. van Lier. Advantages of Toric Scleral Lenses. Optometry and Vision Science. 2006;83(4):233-236

11. E.S. Visser, R. Visser, H.J.J. van Lier, H.M. Otten. Modern Scleral Lenses Part I: Clinical Features. Eye & Contact Lens. 2007;33(1):13-20

12. E.S. Visser, R. Visser, H.J.J. van Lier, H.M. Otten. Modern Scleral Lenses Part II: Patient Satisfaction. Eye & Contact Lens. 2007;33(1):21-25

Join the Discussion